Skip to content

07/05/2020 News

COVID-19: Wees op uw hoede voor phishing!

Omwille van verschillende frauduleuze pogingen tot identiteitsdiefstal tijdens deze COVID-19 crisisperiode, willen wij uw aandacht vragen voor een wijdverspreide en helaas zeer effectieve fraudetechniek: nl. phishing.

 

Phishing is een techniek die door fraudeurs wordt gebruikt om persoonlijke informatie te verkrijgen door identiteitsdiefstal. Deze techniek bestaat erin het slachtoffer te misleiden door hem te laten geloven dat hij een vertrouwde derde partij aanspreekt - een leverancier, een administratie, een bank, enz. - om daarna persoonlijke informatie van hem te verkrijgen (een creditcardnummer, een wachtwoord, enz.) of om hem aan te moedigen risicovolle acties uit te voeren (een valse communicatie over een verandering van bankrekening, het sturen van frauduleuze facturen, enz. ) om daaruit een financieel, maar illegaal voordeel te halen.

 

Over het algemeen gebeuren pogingen tot phishing doormiddel van een kopie van een bestaande website, om het slachtoffer te doen geloven dat hij op de officiële website surft. Vervolgens voert hij zijn persoonlijke codes in, die door de fraudeur worden verzameld en gebruikt om toegang te krijgen tot de persoonlijke gegevens van het slachtoffer. De aanval kan ook gebeuren via e-mails die de identiteit van een vertrouwde derde partij vervalsen, waarin het slachtoffer wordt gevraagd een bijlage of link te openen.

 

Ons advies:

 

  • Controleer altijd de afzender van ontvangen e-mails.
  • Zorg ervoor dat de e-mail betrouwbaar is, alvorens u een link of bijlage opent.
  • Communiceer nooit persoonlijke gegevens via e-mail. Normaliter mag er geen verzoek om wachtwoorden of gevoelige informatie per e-mail worden gedaan.
  • Betaal niet alvorens u zekerheid hebt over de betrouwbaarheid van het verzoek.
  • In het geval van vermoedelijke fraude en alvorens dat u een transactie uitvoert, wordt aanbevolen om contact op te nemen met uw correspondent binnen uw entiteit, via het gebruikelijke kanaal of telefonisch.

 

Wij danken u bij voorbaat voor uw waakzaamheid.