Skip to content

Alles wat u moet weten over AdBlue

AdBlue is een product, samengesteld uit ureum en water, dat wordt gebruikt in de nieuwe dieselmotoren om aan de strengste milieunormen te voldoen. Ontdek hier alle details over de eigenschappen van AdBlue.

Vandaag is iedereen overtuigd van het belang van milieubescherming. Ook de autoconstructeurs hebben dit goed begrepen en als gevolg van de steeds strengere Europese milieunormen namen ze tal van maatregelen om de uitstoot van hun voertuigen te beperken. AdBlue speelt daarbij een belangrijke rol.

Wat is AdBlue?

AdBlue is een gepatenteerd merk met een onveranderlijke samenstelling en wordt gebruikt in de meeste recente dieselmotoren.  

De samenstelling van AdBlue

AdBlue is een product, samengesteld uit 32,5 % zeer zuiver ureum en tot 67,5 % gedemineraliseerd water. Conform de ISO-norm 22241, wordt AdBlue gebruikt in dieselmotoren met SCR-systeem (Selective Catalytic Reduction).

Hoe werkt AdBlue?

AdBlue wordt vóór de SCR-katalysator (geïnstalleerd in de uitlaat) ingespoten in de uitlaat. Door het warmte-effect wordt de AdBlue in deze katalysator omgezet tot ammoniak. Dit element reageert op zijn beurt met de stikstofoxiden (NOx) in de uitstoot van de dieselmotor: het verandert deze schadelijke gassen in stikstof en stoom, twee ongevaarlijke stoffen.

De NOx omvatten zowel stikstofmonoxide (NO) als stikstofdioxide (NO2). Het eerste draagt bij aan de vorming van ozon, dat ademhalingsproblemen veroorzaakt. Ook stikstofdioxide veroorzaakt ademhalingsproblemen en verhoogt de gevoeligheid van de bronchiën voor infecties, vooral bij kinderen.

 

Hoe AdBlue bijvullen in een servicestation?

U kunt AdBlue bijvullen in het servicestation of een bus kopen en thuis uw reservoir bijvullen. Maar dan moet u wel weten hoe.

 

Waar vindt u AdBlue?

De TotalEnergies servicestations bieden allemaal AdBlue te koop aan in verschillende verpakkingen:

  • aan de pomp;
  • in een bus van 5 liter;

Klik hier voor een lijst met stations met AdBlue-pompen.

Hoe vult u AdBlue bij?

Uw dashboard geeft u een signaal wanneer het tijd is om AdBlue bij te vullen. Wanneer u dit signaal krijgt hebt u nog 2400 km autonomie. Wanneer u uw reservoir bijvult met minstens 5 liter AdBlue, verdwijnt het signaal. Wacht niet tot u zonder AdBlue zit, want in dat geval zal uw voertuig niet meer starten.

Waar vindt u uw AdBlue reservoir?

AdBlue is geen additief voor diesel. U mag het dus nooit in de brandstoftank gieten. AdBlue heeft zijn eigen reservoir. Naargelang het model bevindt zich dat op verschillende plaatsen:

  • naast het dieselreservoir;
  • in de koffer;
  • onder de motorkap.

Meestal heeft het reservoir een blauwe dop, om elke verwarring met het dieselreservoir te voorkomen.