Skip to content

Hoe kan je het oliepeil van je voertuig controleren?

mijn voertuig

Bij voorkeur vult u dezelfde olie bij wanneer u deze ververst, vooral wanneer de motor uitgerust is met een nabehandelingsysteem. 
TotalEnergies heeft een compleet assortiment smeermiddelen ontwikkeld in verpakkingen van 1 liter om de levensduur van uw motor te garanderen.

Parkeer het voertuig op een vlakke ondergrond, zet de motor af en wacht tot hij koud is alvorens het oliepeil te controleren.

  • Neem de peilstok.
  • Maak hem schoon met een doek. Plaats de peilstok terug en neem hem na enkele seconden weer uit.
  • Controleer of het oliepeil zich tussen de markeringen "MIN" en "MAX" bevindt.
  • Vul olie bij als het peil lager is dan "MAX".
  • Vul geleidelijk olie bij.
  • Controleer het peil opnieuw en vul eventueel weer olie bij tot aan de markering "MAX" zonder dat die wordt overschreden.
  • Plaats de peilstok terug.
  • Controleer het oliepeil om de 2000 km of voor een lange rit.

 

 De meest gestelde vragen: 
 

Ik controleer het oliepeil om de 2000 km of voor een lange rit.

Olieverbruik (gemiddeld 0,2 l op 1000 km) is normaal, vooral tijdens de inrijperiode. Het olieverbruik varieert volgens leeftijd, type wagen en gebruik (stad, weg, snelweg).

Uw motor slijt sneller en kan mogelijk defect raken.

Het maximumpeil mag niet worden overschreden, dit kan schadelijk zijn voor uw motor. Ga langs bij uw garagehouder om het oliepeil te verlagen.

Gebruik bij voorkeur olie met dezelfde viscositeit en die voldoet aan de specificaties van de constructeur, met name bij wagens die zijn uitgerust met een nabehandelingssysteem, om de motor optimaal te laten presteren. Toch is een voldoende hoog oliepeil te verkiezen, ook al beschikt u niet over olie met dezelfde specificaties en viscositeit.

Een olieverbruik van meer dan 0,5 l op 1000 km geeft aan dat er iets mis is met uw motor. Laat uw wagen zo snel mogelijk nakijken.

- Ik controleer het oliepeil om de 2000 km of voor een lange rit.
- Ofwel aan de hand van de oliepeilindicator op het dashboard
- Ofwel met behulp van de peilstok
- Parkeer het voertuig op een vlakke ondergrond, zet de motor af en wacht tot hij koud is alvorens het oliepeil te controleren.
- Trek de peilstok uit, veeg hem schoon, steek hem weer in en trek hem uit om het oliepeil af te lezen. Vul olie bij wanneer het peil onder het minimum staat.
- Controleer het oliepeil na 10 minuten opnieuw met de peilstok.