Skip to content

heeft uw auto dat echt nodig?

Wat is Koelvloeistof en waarom zou ik het in mijn auto moeten gebruiken?

Koelvloeistof is essentieel voor de goede werking van uw voertuig. Het helpt om de motortemperatuur constant te houden en voorkomt oververhitting.

De motor van uw auto genereert veel warmte die, indien deze niet wordt gecontroleerd, ernstige schade kan veroorzaken. Daarom is Koelvloeistof van vitaal belang voor het onderhoud van uw auto. Wanneer het wordt gemengd met water en aan uw koelsysteem wordt toegevoegd, helpt Koelvloeistof de motortemperatuur te reguleren en beschermt en smeert de verschillende metalen onderdelen in het koelsysteem van uw motor.

Wat is Koelvloeistof en waarom is het zo belangrijk voor een auto?

Koelvloeistof is een gekleurde vloeistof die u (samen met water) in uw koelsysteem doet om de motortemperatuur te helpen regelen. Het belangrijkste ingrediënt is ethyleenglycol, dat het vriespunt van water verlaagt en het kookpunt verhoogt. Dit helpt te voorkomen dat het water in uw radiator bevriest, kookt of verdampt.

Naast brandstof en olie is Koelvloeistof essentieel voor een goed functionerende motor. Zonder dat zou de verbrandingswarmte de motor snel oververhitten, of zelfs volledig doen vastlopen. Koelvloeistof smeert ook de onderdelen van het koelsysteem die in contact komen met water en voorkomt corrosie van metalen onderdelen.

Zijn Koelvloeistof en koelvloeistof hetzelfde?

De termen "Koelvloeistof" en "antivries" worden vaak door elkaar gebruikt, maar dat is niet echt correct. Koelvloeistof is het onverdund product. Koelvloeistof is een mengsel van Koelvloeistof en water.

Water alleen volstaat niet om een motor te koelen. De hitte van de verbranding zal er uiteindelijk toe leiden dat er oververhitting ontstaat. In de zomer kan water verdampen en in de winter kan het bevriezen, waardoor het nutteloos wordt. De meeste autofabrikanten raden een 50/50-mengsel van water en Koelvloeistof in uw koelsysteem aan.

total lubs

Waarom moet Koelvloeistof worden vervangen?

Zoals alle vloeistoffen in uw auto, verliest Koelvloeistof na verloop van tijd haar eigenschappen en neemt de zuurtegraad ervan toe. Dit veroorzaakt corrosie, wat de radiator en andere belangrijke onderdelen van het koelsysteem zoals de waterpomp, slangen, thermostaat en de radiatordop kan beschadigen.

Ook kunnen roest, vuil en andere schadelijke deeltjes zich ophopen in uw radiator. Dergelijke verontreinigingen beperken het vermogen van Koelvloeistof om de motortemperatuur te regelen. Dit kan leiden tot oververhitting van de motor, een gebarsten motorblok of zelfs het vastlopen van de zuiger in de cilinder.

 

Hoe vaak moet Koelvloeistof worden vervangen en hoe doe ik dat?

Raadpleeg altijd eerst uw gebruikershandleiding. Meestal moet u uw Koelvloeistof om de 48.000 km (30.000 mijl) of om de drie jaar vervangen, afhankelijk van wat het eerst wordt bereikt.

Laat voor u Koelvloeistof gaat vervangen uw radiator en motor minstens een uur afkoelen. Open de motorkap en inspecteer de radiator en slangen op scheuren of lekken. Beschadigde onderdelen moeten worden vervangen of gerepareerd. Verwijder de radiatordop. Draai de aftapplug van de radiator open en tap de koelvloeistof af. Draai de plug weer vast, vul de radiator bij met gedestilleerd water en laat de motor 10 minuten draaien. Laat de motor weer afkoelen en tap de vloeistof weer af. Vul de radiator bij met radiatorspoelmiddel, en vul aan met meer gedestilleerd water. Herhaal dit proces totdat de vloeistof helder is bij het aftappen. Vul tot slot de radiator met een 50/50 mengsel van Koelvloeistof en gedestilleerd water en sluit de radiatordop.