Skip to content

Waarom heeft mijn auto transmissieolie nodig?

Transmissieolie smeert en behoudt de integriteit van de tandwielsystemen in uw auto, zoals de transmissie, handmatige versnellingsbak en differentieel.

In de tandwielsystemen van uw auto is er veel metaal-op-metaal contact, waardoor warmte en slijtage ontstaat. Transmissieolie helpt deze bewegende delen te beschermen door wrijving te verminderen en opgewekte warmte af te voeren. Het periodiek verversen van de transmissieolie van uw auto is een essentiële onderhoudstaak die de levensduur van uw auto verlengt en u helpt dure reparaties te voorkomen. 

Waarvoor wordt transmissieolie gebruikt?

Transmissieolie is een smeermiddel dat is ontworpen voor gebruik in transmissies, handgeschakelde versnellingsbakken, differentiëlen, transmissieassen en tandwielkasten waarmee uw auto of vrachtwagen zijn uitgerust. Transmissieolie helpt uw transmissie soepel te laten lopen. Belangrijker nog, het helpt cruciale interne componenten in de versnellingssystemen van uw auto te beschermen tegen slijtage en hitteschade.

Onvoldoende smering kan leiden tot schuren, corrosie, schaven en erosie van belangrijke onderdelen van de aandrijflijn. Dergelijke slijtage kan de prestaties van uw auto in gevaar brengen, en uiteindelijk leiden tot dure reparaties. Transmissieolie en motorolie zijn niet hetzelfde en ze zijn ook niet uitwisselbaar.  Transmissieolie is speciaal ontwikkeld voor gebruik op tandwielen. Motorolie daarentegen, zoals de naam het laat vermoeden, is alleen bedoeld voor motoren.

Hoe weet ik welke transmissieolie ik moet gebruiken?

Raadpleeg uw gebruikershandleiding. Specificaties van het tandwielsysteem kunnen variëren van auto tot auto. Het gebruik van de verkeerde transmissieolie kan leiden tot slechte prestaties of zelfs schade aan interne onderdelen, dus het is belangrijk om alleen de transmissieolie te gebruiken die wordt aanbevolen door de fabrikant van uw voertuig.

Het American Petroleum Institute beoordeelt transmissieoliën op hun algemene prestaties, en GL-4- en GL-5-geclassificeerde transmissieoliën zijn de meest voorkomende op de markt. Het overgrote deel van de auto's heeft GL-4 transmissieolie nodig. Voor zware of krachtige voertuigen, zoals vrachtwagens en sportauto's, kan GL-5 transmissieolie nodig zijn.

Wat gebeurt er als transmissieolie niet wordt ververst?

Als u uw transmissieolie niet vervangt volgens het door de fabrikant voorgestelde schema, riskeert u ernstige schade aan de transmissie en andere tandwielsystemen van uw auto. Dit kan betekenen dat u onderdelen moet vervangen en uw transmissie moet repareren, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt.

Tandwielolie verliest na verloop van tijd haar eigenschappen. In handgeschakelde versnellingsbakken en andere tandwielsystemen ontstaat veel metaal-op-metaal contact. Natuurlijke wrijving slijt deze bewegende delen langzaam af en kleine metaaldeeltjes vervuilen geleidelijk de transmissieolie. Deze vervuilingen tasten uiteindelijk de smeereigenschappen van de transmissieolie aan, dus als uw transmissieolie niet regelmatig wordt afgetapt en vervangen, verkort dit de levensduur van uw transmissie.

 

Hoe vaak moet de transmissieolie worden vervangen?

Raadpleeg eerst uw gebruikershandleiding, maar als u onder normale omstandigheden met uw auto rijdt, moet u elke 48.000 tot 80.000 km (30.000 tot 50.000 mijl) uw transmissieolie laten verversen voor een automatische transmissie en 96.000 tot 160.000 km (60.000 tot 100.000 mijl) voor een handmatige transmissie. Als u uw auto regelmatig blootstelt aan zware omstandigheden, zoals lasten slepen of rijden in modder, moet u mogelijk elke 24.000 km (15.000 mijl) transmissieolie verversen.

 

Wat zijn tekenen dat transmissieolie moet worden vervangen?

Let op hoe uw versnellingsbak aanvoelt wanneer u schakelt. Slipt of klopt de versnellingsbak? Vreemde verbrandingsgeuren of krijsende of malende geluiden zijn ook tekenen dat u uw transmissieolie moet verversen. Kijk uit voor lekken, omdat ook deze kunnen wijzen op verontreinigde olie. Als je transmissieolie donker of korrelig is, is ze zeker aan vervanging toe. Tot slot is het verklikkerlichtje “motor controleren” op je dashboard altijd een teken dat iets onder de motorkap je onmiddellijke aandacht vereist.