Skip to content

De motorolie van uw motorfiets regelmatig vervangen is essentieel om de goede werking te verzekeren. Wij vertellen u hoe u dit zelf kan doen, maar ook hoe u het oliepeil kunt nakijken en de best aangepaste olie voor uw motorfiets kan kiezen.

De rol van motorolie is nog belangrijker bij een motorfiets dan bij een auto. Bij een tweewieler dient de olie namelijk ook om de versnellingsbak en de koppeling te smeren, en zorgt ze tevens voor een gedeeltelijke koeling van de motor. Het oliepeil regelmatig nakijken, de olie verversen, hetzij door ze te vervangen hetzij door ze bij te vullen met een perfect geschikte olie voor uw motor, is dus essentieel.

Hoe kijkt u het oliepeil van uw motorfiets na?  

Bij een motorfiets bevindt het carter zich onderaan het motorblok. Het smeermiddel wordt via een pomp in de motor gebracht en bij stilstand vloeit het terug in het carter door de zwaartekracht. Het oliepeil verschilt dus indien u het meteen na het uitzetten van de motor of enkele minuten later meet.

Dit zijn de verschillende stappen die u moet volgen om het oliepeil van uw motorfiets te meten:  

  • zet de motor niet aan om verspreiding van de olie te voorkomen en foutieve metingen te vermijden (omdat de olie in de motor circuleert);
  • hebt u 15 minuten of langer gereden, wacht dan 10 minuten tot het oliepeil weer normaal is;
  • plaats de motorfiets in verticale positie op de standaard;
  • kijk de ‘min’ en ‘max’ markeringen na op het carter of op de peilstok;
  • vul eventueel bij tot het oliepeil zich precies in het midden tussen de twee markeringen bevindt.

Hoe ververst u de olie van uw motorfiets?

Door de circulatie in het motorblok raakt de motorolie vervuild. Deze oude olie moet dus ververst worden. Dit kan u vrij eenvoudig zelf doen. U hoeft enkel de volgende stappen te volgen:

  • plaats de motorfiets in verticale positie;
  • laat de motor enkele minuten draaien om de olie voldoende vloeibaar te maken;
  • plaats een opvangbak onder het carter en open de carterplug;
  • demonteer de oliefilter en vervang hem door een nieuwe, maar vergeet niet de carterschroef terug dicht te draaien met een nieuwe dichting;
  • sluit de carterplug opnieuw en vul aan met nieuwe motorolie tot het juiste peil bereikt is.

Welk soort olie kiezen voor uw motorfiets?

Er bestaan verschillende soorten motorolie en elk van hen leent zich beter voor een bepaald soort motorfiets en specifieke rijstijl. De oliën zijn verkrijgbaar in verschillende graden van viscositeit.   

Minerale en synthetische oliën

Minerale olie wordt gewonnen uit het distilleren van fossiele brandstoffen, synthetische olie komt tot stand na een complex raffinageproces. Hiermee verkrijgt men moleculen van gelijke grootte, wat zorgt voor minder wrijving en dus minder slijtage. De synthetische oliën bevatten bovendien meer additieven (antioxidanten, detergenten enz.) Daardoor zijn ze beter bestand tegen hogere temperaturen en druk, wat voorkomt bij heel performante motorfietsen.  

De viscositeit van de motorolie

Ons merk ELF biedt een breed gamma tweetakt en viertakt motoroliën voor motorfietsen en scooters aan. Vertrouw op de richtlijnen van de motorproducent om de juiste viscositeit te kennen van de olie voor uw model.

De viscositeit van olie – of anders gezegd de vloeibaarheid – wordt doorgaans weergegeven op de verpakking in twee graden, voor en na de letter ‘W’ (‘Winter’). Het eerste getal (voor de ‘W’) verwijst naar de viscositeit bij lage temperatuur, het tweede getal (na de ‘W’) op de viscositeit bij hoge temperatuur. 5W40 motorolie heeft dus een viscositeit van 5 bij lage temperatuur en van 40 bij hoge temperatuur.

 

moto