De omschakeling naar een elektrisch wagenpark vraagt kennis. Inhoudelijke kennis over thema’s als een nieuwe policy, TCO en laadinfrastructuur, maar ook over hoe je deze transitie aanpakt.
3.01 Informeer jezelf en bereid je bedrijf voor op de transitie
De omschakeling naar een elektrisch wagenpark vraagt kennis. Inhoudelijke kennis over thema’s als een nieuwe policy, TCO en laadinfrastructuur, maar ook over hoe je deze transitie aanpakt.
Zorg ervoor dat je als bedrijf geïnformeerd bent: een goed begin is immers het halve werk. Een ander succesingrediënt is om een projectteam samen te stellen met de belangrijkste stakeholders en beslissingsnemers.
De samenwerking binnen dit team zorgt voor een goede basis om je toekomstige wagen- en mobiliteitsbeleid vorm te geven.
3.02 Bepaal de ambitie van jouw bedrijf
Denk na over de rol van de wagen binnen het bredere mobiliteitsbeleid. Geef richting aan de toekomst van jouw duurzaam mobiliteitsbeleid.
Denk na over de rol van de wagen binnen het bredere mobiliteitsbeleid. Geef richting aan de toekomst van jouw duurzaam mobiliteitsbeleid door heldere ambities en bijhorende SMART doelstellingen te formuleren. Deze doelstellingen helpen je de juiste strategie te bepalen en helpen de strategie te vertalen naar de praktijk.
- Vertaal de bedrijfsbrede duurzaamheidsambities naar specifieke ambities voor je wagenbeleid;
- Bepaal wanneer jouw wagenpark volledig (of plug-in hybride) elektrisch moet zijn
3.03 Wagen- en laadstrategie
Denk na over de richting van uw wagen- en laadstrategie. Uitsluitend nog elektrische voertuigen? De leasetermijn opkrikken naar 60 of zelfs 72 maanden? Wat met afwikkeling van (meer)kosten?
Denk na over de richting van uw wagen- en laadstrategie. Uitsluitend nog elektrische voertuigen? De leasetermijn opkrikken naar 60 of zelfs 72 maanden? Wat met afwikkeling van (meer)kosten? Wagenbudgetten op basis van totale gebruikskost (of Total Cost of Ownership) of toch een wagenlijst op basis van aankoopprijs? Thuisladen of enkel laden op het bedrijf? Dit zijn allemaal vragen die invloed hebben op uw nieuwe wagenbeleid en de implementatie ervan.
Vertaal je ambitie en de bijhorende doelstellingen naar duidelijke uitgangspunten voor de wagenstrategie; Sta stil bij de huidige gebruikersprofielen van uw vloot en de uitgangspunten van het ter beschikking stellen van bedrijfswagens. Bepaal de laadstrategie: waar gaan de werknemers laden? En eventueel ook: waar laden je klanten en leveranciers? Maak de afweging tussen bedrijfsladen, thuisladen en onderweg laden op basis van gebruikersprofielen. En bepaal het juiste evenwicht tussen het comfort en de kosten.
3.04 TCO-analyse
Met een analyse van de Total Cost of Ownership (TCO) krijg je niet enkel zicht op de aankoop- of leasekosten, maar worden de totale kosten van een voertuig op de gehele levensduur inzichtelijk.
Met een analyse van de Total Cost of Ownership (TCO) krijg je niet enkel zicht op de aankoop- of leasekosten, maar worden de totale kosten van een voertuig op de gehele levensduur, inclusief tank- en/of laadkosten, onderhoudskosten en fiscaliteit, inzichtelijk. Dit laat je toe om de kosten van nieuwe elektrische voertuigen eerlijk te vergelijken met de kosten van jouw huidige vloot.
- Analyseer de TCO van je huidige vloot op basis van het huidige gebruik en de gebruikerscategorieën;
- Bepaal nieuwe elektrische, plug-in hybride en fossiele referentievoertuigen en vraag hiervoor prijsoffertes op;
- Vergelijk de TCO-resultaten van de huidige vloot met die van de referentievoertuigen en bereken de financiële impact van elektrificatie per budgetcategorie. In veel gevallen word je positief verrast!
3.05 Car policy
Zet je gekozen strategie en inzichten uit de TCO-analyse om in een nieuwe car policy.
Zet je gekozen strategie en inzichten uit de TCO-analyse om in een nieuwe car policy. De TCO biedt een goede basis om nieuwe wagenbudgetten of wagenlijsten samen te stellen. Houd rekening met EV-specifieke elementen zoals het opladen van de voertuigen en de bijhorende laadinfrastructuur.
- Bepaal de nieuwe wagenbudgetten of wagenlijsten i.f.v. de gebruikerscategorieën en de
- TCO van de elektrische referentievoertuigen;
- Zet bepalingen rond het tanken van voertuigen om naar het opladen van voertuigen;
- Geef duidelijk aan op welke locaties werknemers het meeste moeten laden, om bijvoorbeeld hoge kosten door te veel snelladen te vermijden.
De laadpolicy uit stap 6 gaat dieper in op de EV-specifieke elementen zoals de terugbetaling van laadkosten. Samen met de car policy vormt dit de nieuwe Green Car Policy.
3.06 Laadoplossingen voor werknemers
Elektrisch rijden vraagt laadoplossingen voor je personeel. Met een laadstrategie bepaal je of jouw werknemers kunnen opladen op het bedrijf, thuis en/of onderweg.
Elektrisch rijden vraagt laadoplossingen voor je personeel. Met een laadstrategie bepaal je of jouw werknemers op één of meerdere locaties kunnen opladen: op het bedrijf, thuis en/of onderweg. De vertaling in de praktijk betekent het maken van keuzes over het type laadinfrastructuur, het vermogen, het bedrijf ervan, laadpassen, etc. TotalEnergies kan je als leverancier van laadoplossingen volledig bijstaan in deze keuzes.
Bedrijfsladen
- Bepaal o.b.v. het comfort en laadbehoeften van verschillende soorten gebruikers het type laadpaal, het vermogen en het aantal laadpunten;
- Houd rekening met het beschikbare vermogen, lokale energieproductie en “Slim laden”.
Thuisladen
- Inventariseer het aantal werknemers met de mogelijkheid om een thuislaadpunt te installeren;
- Bepaal tot op welk niveau je bedrijf zal tussenkomen in de installatie en financiering van de thuislaadpunten en op welke manier (bv. standaard installatiepakket).
Onderweg laden
- Voorzie laadpassen voor werknemers om te kunnen laden aan publieke laadpunten;
- Informeer jezelf naar publieke laadpunten en de mogelijkheden voor werknemers om er één aan te vragen.
3.07 Laadpolicy
Een “Green Car Policy” bestaat naast regels rond elektrische voertuigen ook uit een laadpolicy.
Een “Green Car Policy” bestaat naast regels rond elektrische voertuigen ook uit een laadpolicy. Deze laadpolicy regelt het opladen van de voertuigen en de bijhorende bepalingen. In de policy staan afspraken over:
- Bedrijfsladen: gebruik van de laadpunten op je bedrijfsparking;
- Thuisladen: installatie, financiering en terugbetaling van elektriciteitskosten;
- Onderweg laden: het gebruik van de laadpas en eventuele beperkingen (bv. laden in het buitenland, beperking op snelladen, …).
3.08 Informeer je werknemers
Communicatie is essentieel binnen change management en dus ook in deze transitie. Voor jouw werknemers verandert er heel wat bij het invoeren van een nieuwe green car policy.
Communicatie is essentieel binnen change management en dus ook in deze transitie. Voor jouw werknemers verandert er heel wat bij het invoeren van een nieuwe green car policy. Betrek je werknemers doorheen dit proces en informeer ze over de wijzigingen die betrekking hebben op hen.
- Informeer je werknemers over de nieuwe Green Car Policy: van noodzaak en ambitie tot de implementatie ervan;
- Organiseer infosessies en/of een (online) loket voor vragen en bijkomende informatie;
- Stel één of meerdere interne EV-ambassadeur(s) aan. Deze persoon toont het goede voorbeeld en kan helpen om collega’s te overtuigen;
- Stel een (uitgebreide) FAQ op om de vele vragen voor te zijn. TotalEnergies kan hierbij helpen.
3.09 Uitrol van laadinfrastructuur
Eens het wagen- en laadbeleid is vormgegeven, kan de praktische voorbereiding rond de uitrol van laadinfrastructuur starten.
Eens het wagen- en laadbeleid is vormgegeven, kan de praktische voorbereiding rond de uitrol van laadinfrastructuur starten. Voor de uitrol en praktische organisatie kan je terecht bij een laaddienstverlener. TotalEnergies kan je hierbij uitstekend bijstaan in de uitrol, zowel voor het bedrijfsladen, het laden onderweg als het thuisladen. Samen bekijken we waar en welke laadinfrastructuur geplaatst moet worden. De bijhorende elektrische werken kunnen in één keer mee worden uitgevoerd.
- Ga een samenwerking aan met je laaddienstverlener. TotalEnergies is hiervoor de ideale partner;
- Organiseer een interne workflow voor het aanvragen, toekennen en beheren van laadpassen;
- Organiseer een interne workflow voor het installeren van een thuislaadpunt en de terugbetaling van de thuislaadkosten.
3.10 Beheer & onderhoud
Eens de laadinfrastructuur is uitgerold, breekt een nieuwe fase aan. Met een beheer- en onderhoudscontract van TotalEnergies word je hierin volledig ontzorgd, volledig op maat.
Eens de laadinfrastructuur is uitgerold, breekt een nieuwe fase aan. Met een beheer- en onderhoudscontract van TotalEnergies word je hierin volledig ontzorgd, volledig op maat.
Alle transacties en geldstromen worden beheerd, de energiesturing gebeurt geautomatiseerd, en zowel preventief als curatief onderhoud zijn mogelijk.
De laadpalen worden operationeel beheerd en werknemers kunnen 24/7 terecht bij een meertalige helpdesk. Dit laat je bedrijf toe om te focussen op je core business.
- Opteer voor een beheer- en onderhoudscontract voor een volledige ontzorging en dagelijkse opvolging. TotalEnergies is hiervoor de ideale partner;
- Informeer je werknemers over de helpdesk van de laaddienstverlener en de mogelijke probleemoplossingen om overbodige vragen ter vermijden;
- Denk reeds na over de toekomstige uitbreidingsstrategie voor het bedrijfsladen, om de verwachte toename in de laadvraag voor te zijn.
Ontdek onze Startersgids Elektrische Mobiliteit voor Fleetowners
In onze gratis gids vind je een handig overzicht van de belangrijkste stappen in het vergroeningsproces van elke zakelijke vloot. download hem nu!